Napernyő tippek 2019, avagy mit érdemes tudni vásárlás, javítás előtt?

hotel óriási bézs napernyők

Milyen napernyőt válasszunk?

Minden bizonnyal egyet értünk abban, hogy az egyik legelső szempont amit napernyő, vagy más árnyékoló kiválasztásakor meg kell fontolnunk, az a tervezett funkció, elhelyezkedés.

Másként kell árukeresésbe kezdeni, ha kereskedelmi, céges, közületi, irodai, ipari célra veszünk napvédőt (például étterem vagy kávézó teraszra, hotel vagy panzió bejáratához, strandra, kerti pavilon vagy medence mellé, stb.) és más szemszögből kell keresni, ha lakossági célra vásárolunk (például családi ház kertjébe, kisebb kertbe, teraszra, medence széléhez, stb).

Ezekben az esetekben más elvárásaink lehetnek, hogy a napernyő szerkezete, vászna, ponyvája mennyire legyen időtálló, strapabíró, illetve mekkora méretű, vagy milyen alakú legyen – és természetesen az árak is más mértékben befolyásolják a döntést.

Mi az amit fontos tudni a szerkezetről?

Árnyékolástechnikai megoldásoknál nagyon fontos a kiváló minőség, hiszen így tudjuk csak biztosítani, hogy pénzünket olyan termékbe fektetjük, ami sok-sok éven át fog minket védeni a napsugárzástól, és kevesebb karbantartást vagy javítást igényel.

A főbb szerkezeti elemek feltétlenül vastag falú alumíniumból kell, hogy készüljenek, így biztosítva a könnyű súlyt és erős tartást.

Érdemes azt is eldönteni, hogy fix helyen szeretnénk telepíteni a napernyőt, vagy inkább mobilisabb funkciója lesz. Előbbi esetben ajánljuk a fix csőhüvelyt ami lebetonozható és extra erősen tartja a napernyőt bármilyen időjárási viszony közepette is. Utóbbi opcióhoz pedig a mobil talpat ajánljuk, ami szintén szintén biztosítani tudja, hogy normál körülmények között nem borul fel a szerkezet, de szükség esetén át lehet tenni máshova is.

A tradicionálistól eltérő dizájnnal készül a Zsiráf napernyő, aminek lényeges különbsége, hogy a tartó oszlop oldalt helyezkedik el, így az ernyő alatti rész 100%-ban hasznosítható. Egy tartó oszlop akár több ernyőt is tud tartani.

zsiráf napernyő budai várkert

A megfelelő árnyékolás szinte minden vendéglátó ipari egység teraszán elengedhetetlenül fontos

Színek, anyagok, minták, vásznak

Az ernyő ponyvák készülhetnek PVC-ből, vagy az osztrák Sattler cég által gyártott prémium minőségű vásznakból. Ezek a vásznak víz- és UV állóak, garantáltan megfelelnek minden minőségi szabványnak, és rendkívül széles palettáról választható szín és dizájn kombinációban elérhetőek. Kereskedelmi, vendéglátói célra különösen ajánlott a napellenző vászonra logót, grafikát nyomtatni.

Kinyitható napernyők: De miként?

Bizonyos méretek felett javasolt lehet a napernyő motorizációja. Ez nem csak kényelmesebb, de biztonságosabb is, hiszen szélsebességmérővel felszerelve nem igényel különösebb felügyeletet, erős szél esetén a motor automatikusan becsukja az ernyőt. Természetesen a kézi tekerős változat is kiváló, hiszen nem csak olcsóbb, de szinte kizárt, hogy valaha is elromlik.

Hol vegyünk napernyőt?

Ha igényes, minőségi árnyékolót szeretnénk, akkor mindenképp érdemes elkerülni a webáruházakban, otthon-, bútor- és barkács áruházakban kapható olcsó, de sajnos silány minőségű árukat. Ezek a külföldön készült, tömeggyártott árucikkek rendszerint sok műanyag alkatrészt tartalmaznak, gyorsan tönkremennek, az időjárási viszontagságoknak nem ellenállóak. Válasszunk inkább hazai gyártót, aki prémium minőségű anyagokból dolgozik, a vásárló igényeire szabva, egyedileg gyártott, és méretpontos termékeket kínál.

Méretben mi elérhető?

Napernyők általában 2m*2m-től 6m*6m-ig is elérhetőek. Természetesen ezektől eltérő méretben is lehet, egyedi igény szerint akár óriási napernyők gyártása is megoldható.

Milyen alakú lehet az ernyő?

Az hogy milyen alakú napernyőt választunk, egyrészt esztétikai kérdés, másrészt a rendeltetési céltól is függ, hiszen másképp kell például az asztalokat elhelyezni egy négyszög alakú árnyékolt helyet, és másképp, ha kör alakú. A legelterjedtebb típusok a négyzet és a kör alakú (8 vagy 12 cikkellyel), de akár téglalap alakban is lehet rendelni például 3m*4m-eset.

Hogyan lehet javítani?

Amennyiben bizonyos alkatrészek elöregedtek, eldeformálódtak, vagy elkoptak, úgy általában lehetőség van az alkatrész javítására vagy cseréjére.

A napernyő ponyva vagy vászon cseréje, áthúzása szinte minden esetben könnyen és költséghatékonyan megoldható.