Napellenző kisokos 2019: minden amit vásárlásról, javításról tudni kell!

Napterasz kétoldali könyökkaros napellenző

Milyen legyen a napellenző?

Valószínűleg egyet értünk abban, hogy első szempont amit külső napellenző, vagy más árnyékoló keresésekor figyelembe kell vennünk, az a tervezett funkció, elhelyezkedés.

Más szempontok alapján kell árukeresésbe kezdeni, ha kereskedelmi, céges, közületi, irodai, ipari célra veszünk napvédőt (például étterem teraszra, hotel vagy panzió bejárat, közterületen park, kerti pavilon, stb.) és más szempontokat kell figyelembe venni, ha lakossági célra vásárolunk (például családi ház homlokzat, panel erkély, kisebb kert, terasz, balkon, medence, stb).

Ezekben az esetekben mások az elvárások, hogy a napellenző szerkezete, vászna, ponyvája mennyire legyen időtálló, strapabíró, illetve mekkora méretű legyen – és természetesen az árak is különböző mértékben befolyásolják a döntést.

Mit érdemes tudni a szerkezetről?

Árnyékolástechnikai megoldásoknál nagyon fontos a minőség, hiszen így tudjuk csak biztosítani, hogy pénzünket olyan termékbe fektetjük, ami hosszú éveken át fog minket védeni a naptól, és kevés karbantartást igényel.

A fő szerkezeti elemek feltétlenül vastag falú alumíniumból kell, hogy készüljenek, így biztosítva a könnyű súlyt és hosszú élettartamot.

Felszerelhetünk ház homlokzatára vagy más épület falára napellenzőt, de akár acél vázszerkezetre is. Utóbbi esetben lehetőség van a szerkezet mindkét oldalára felszerelni, így kétoldali napellenzőt kapunk, ami első ránézésre egy sátortetőre hasonlít és sokkal nagyobb területet tud leárnyékolni.

A karok száma a napellenző méretétől függ, és a legelterjedtebb verzió a könyökkaros napellenző. Ha műemlék védelem alatt álló épületre szeretnénk árnyékolót, akkor szintén jó opció lehet az ollókaros napellenző is.

Könyökkaros napellenző étterem teraszán

A megfelelő árnyékolás szinte minden étterem teraszán elengedhetetlenül fontos

Színek, anyagok, minták, vásznak

A ponyvák készülhetnek PVC-ből, vagy az osztrák Sattler cég által gyártott prémium minőségű vásznakból. Ezek a vásznak víz- és UV állóak, garantáltan megfelelnek minden minőségi szabványnak, és rendkívül széles palettáról választható szín és dizájn kombinációban elérhetőek. Kereskedelmi, vendéglátói célra különösen ajánlott a napellenző vászonra logót, grafikát nyomtatni.

Kitekerhető napellenzők: De hogyan?

Bizonyos méretek felett javasolt a napellenző motorizációja. Ez nem csak kényelmesebb, de biztonságosabb is, hiszen szélsebességmérővel felszerelve nem igényel felügyeletet, erős szél esetén a motoros napellenző automatikusan behúzza a szerkezetet. Természetesen a kézi tekerős változat is kiváló, hiszen nem csak olcsóbb, de szinte kizárt, hogy valaha is elromlik.

Hol vásároljunk napellenzőt?

Ha igényes, minőségi árnyékolót szeretnénk, akkor mindenképp érdemes elkerülni a webáruházakban, otthon-, bútor- és barkács áruházakban kapható olcsó, de sajnos silány minőségű árukat. Ezek a külföldön készült, tömeggyártott árucikkek rendszerint sok műanyag alkatrészt tartalmaznak, gyorsan tönkremennek, az időjárás viszontagságainak nem ellenállóak. Válasszunk inkább hazai gyártót, aki prémium minőségű anyagokból dolgozik, a vásárló igényeire szabva, egyedileg gyártott, méretpontos termékeket kínál.

Méretben mi elérhető?

Napellenzők általában 2m szélességtől 10m-ig is elérhetőek, kinyúlásuk pedig legtöbbször 1,5m és 3,5m közötti. Természetesen ennél nagyobb is lehet, egyedi igény szerint óriási napellenzők gyártása is megoldható.

Mennyire nehéz felszerelni?

Egy napellenző felszerelése általában nem kimondottan bonyolult, de már maga a súlya miatt is több embert igénylő munka. Emellett előfordulhatnak olyan szituációk (például a napellenző felszerelése hőszigetelt falra, vagy egyedileg gyártott, acél tartó konzolra) amikor a legjobb megoldás nem evidens, és a szakszerűtlen kivitelezés kárt okozhat. A karok beállítására, finomhangolására a legtöbbször szintén szükség van.

Emiatt mi mindig azt ajánljuk, hogy kérje szakembereink segítségét!

Hogyan lehet javítani?

Amennyiben bizonyos alkatrészek elöregedtek, eldeformálódtak, vagy elkoptak, úgy általában lehetőség van az alkatrész javítására vagy cseréjére.

A napellenző ponyva vagy vászon cseréje, áthúzása szinte minden esetben könnyen és költséghatékonyan megoldható.